tirsdag den 3. juli 2012

DREAM – og verdenen


Danish Rational Economic Agent Model

Finansministeriets drømmemodel er 'kejserens nye klæder' skriver Jesper Jespersen (professor i økonomi ved Roskilde Universitet) d. 02.juli 2012 i Information.

Men hvad går denne model ud på – og hvor stor er sandsynligheden for at den holder (til virkeligheden)

Følgende siger DREAM om sig selv:

DREAM er en makroøkonomisk simulationsmodel, der har været under udvikling siden 1997. DREAM er en såkaldt 'generel ligevægtsmodel', hvor andre kendte økonomiske simulationsmodeller (som for eksempel SMEC og ADAM) er økonometriske. Økonomiske simulationsmodeller bruges til at lave forudsigelser af den sandsynlige økonomiske udvikling og til at foretage konsekvensberegninger af økonomisk-politiske tiltag. Forskellene mellem generelle ligevægtsmodeller og økonometriske modeller ligger i det økonomisk-teoretiske grundlag og i den anvendte simulationsmetode. Generelle ligevægtsmodeller har typisk større fokus på beskrivelsen af incitamentsvirkninger af økonomisk politik og økonomiske forhold, hvor økonometriske modeller i højere grad betjener sig af statistiske estimationsmetoder.

(...)

Formål

Formålet med projektet er udviklingen af en dynamisk generel ligevægtsmodel med overlappende generationer, der blandt andet er egnet til følgende formål:

  • Evaluering af finanspolitiske tiltag med hensyn til holdbarhed, efficiens og intergenerationelle fordelingseffekter.
  • Langsigtede fremskrivninger af den danske økonomi.
  • Evaluering af de økonomiske konsekvenser af demografiske forskydninger.

DREAM er udviklet for at kunne opfylde af disse overordnede formål på en meningsfuld og tilfredsstillende måde. Derfor lægger vi stor energi i en detaljeret modellering af det danske samfunds økonomiske institutioner, herunder den offentlige sektor, velfærdsstaten (overførselsindkomster mv.), arbejdsmarkedet, pensionskasser og produktionsforhold i bred forstand.

Om den økonomiske teori, der bruges i DREAM

Modelleringen i DREAM bygger på en økonomisk teoretisk forståelsesramme, der kaldes generel ligevægt. I generel ligevægtsteori udledes de økonomiske agenters adfærd på basis af en formaliseret beskrivelse af agenternes incitamenter og på basis af de økonomiske rammer, der bestemmer deres handlemuligheder. Et økonomisk system siges at være i generel ligevægt, når alle aktørerne i økonomien handler i overensstemmelse med deres incitamenter og udnytter deres handlemuligheder til fulde. ...”



Det mest iøjnefaldende ved denne form for beregningsmodel er for mig at se den ”glorificering” af enkeltstaten – den tilsyneladende autonomi af en (i det her tilfælde danske) nationale økonomi.

Euroen vakler, USA fortsætter med kæmpeunderskud – hvor længe endnu? – og lille os er dybt involveret i den globale suppedas med overproduktion (af visse varer), skrumpende naturlige ressourcer og truende klimaforandringer med dramatiske økonomiske følger – og så kan man hygge sig med computerstyrede ligevægtsmodeller for Danmarks økonomi og gøre dem til rettesnor for vores fremtidige tiltag efter devisen: det vi ikke kan gøre noget ved, det kikker vi slet ikke på. gudfaderbevaros