lørdag den 4. august 2018

NATIONALSTATENS TILSYNELADENDE TRYGHED




Det er forståeligt, at man i tider med radikale forandringer og store udfordringer længes efter nationalstatens tilsyneladende eksklusive sikkerhed. Det er sentimentalt og vældig populært men særlig realistisk er det ikke.
Når EU som helhed, især efter Brexit, kun er en mellemstor spiller på den internationale arena er de enkelte medlemslande på verdensplan nærmest små statister.
Men hvad med kravet om, at EU kun bør bekymre sig om de "store spørgsmål" ? Skal EU rent faktisk trække sig tilbage fra forbrugerbeskyttelse? Hvordan skal det indre marked fungere, hvis vi igen introducerer 27 forskellige produktstandarder i fremtiden? Skal EU føre tilsyn med bankerne og redde dem om nødvendigt, men ikke overvåge arbejdsvilkårene i Europa? Skal EU bekæmpe ulovlig indvandring, men overlade den meget større lovlige indre migration til markedskræfterne?

I modsætning til en møjsommelig afklaring af alle disse tvivlsspørgsmål er drømmen om at nedlægge/opløse EU jo gratis så længe den ikke går i opfyldelse. Men forestil jer lige den situation hvor ikke alene grænsebomme men også hegn og elektroniske anlæg + store skarer af grænsevagter igen skal sikre hvert lille/større europæisk land, hvor bilerne og tog skal stoppes og kontrolleres igen for alvor i et Europa, hvor afgifterne fra land til land vil være mere forskellige end nogensinde og smugleriet derfor også ville være mere indbringende end nogensinde. Et Europa, hvor man igen skal have 27 forskellige slags valutaer, hvor man ikke aner, hvad de er værd lige nu og her - i en verden som har vant sig til bare at kunne rejse dertil hvor man har lyst til. Et opsplittet Europa, hvor kriminelle bare kunne forsvinde bag grænser, hvor de kan finde et helle, fordi der ikke længere eksisterer forpligtigende udleveringsaftaler eller de regionale myndigheder er til at købe for småpenge. I dette opsplittede Europa vil hvert enkelt land bliver udsat for et mega-pres fra Rusland, USA, Kina … og andre lande som vil have meget mere økonomisk og eller militær kraft.
Der er nok nogen, som mener at lige netop Danmark vil klare sig fint i kraft af nær tilknytning til USA og England. Men hvis Trumps politik – Amerika first - ikke er en enlig svale men bliver det som råder i grunden af USAs udenrigspolitik, så bliver det ikke spor fint at være Danmark som skal forsvare nordatlantiske interesser på det europæiske fastland overfor en uregerlig flok NATIONAL-stater: De kan sagtens hver især undvære os men det gælder bare ikke den anden vej rundt.