onsdag den 7. marts 2012

Matriarkat med powershopping

Læsning er ikke det, som i dag præger mandekønnet - og det tror pokker; endnu for bare et halvt århundrede siden blev mænd af meget tvivlsomme ydre fortrin (se billedmateriale forneden) feteret af kvinder på grund af deres intellekt. Og bevares, deres intellekt hindrede dem ingenlunde, at opføre sig ganske primitivt, når det kom til at udnytte "deres" kvinder.    I dag er nørder latterlige typer, som – hvis de er heldige – ved hjælp af snilde kan blive rige, og ad den vej finde genvej til et helt andet segment af kvindekønnet  end deres intellektuelle (for)fædre.
   I modsætning til de unge mænd er tidens unge kvinder ganske anderledes bogmindede; det gælder ikke blot stor konsum af femikrimier men for mange pigers vedkommende også skolebøgerne, og siden litteratur såvel som faglitteratur i den videregående uddannelse, deres videre liv og i karrieren.
   Har man engang læst sig til læsefærdigheder, som sætter mennesket i stand til at "opleve" det læste - i stedet for at stave sig igennem rækker af bogstaver, bliver mange (i hvert fald væsentlig flere piger end drenge) til læseheste eller bogorme eller …  i hvert fald passionerede læsere.
   Hvad kommer der så ud af det? Ofte dannelse, indsigt og klogskab, som igen på sigt vil bane vejen til indflydelse og magt  for mange.
   Bevares, systemet har en vis enerti, som til stadighed forfordeler kvindekønnet som helhed. Den økonomiske krise vil dog i denne omgang ikke som tidligere drive kvinderne tilbage til kødgryderne for at gøre plads til mændene – den slags arbejde er allerede outsourcet. Krisen fører til en benhård konkurrence som fremmer dem, som kan få bundlinjen til at bugne af sorte tal – og det kan kvinderne - har det vistnok vist sig (jeg indrømmer gerne, at jeg mangler statistisk materiale som belæg for den sidste påstand).  
   En gang i fremtiden vil det vel gå op for (menig)mændene, at de af intellektuel dovenskab og med håb om seksuelle belønninger havde tildelt sig de roller, som allerede i dag synes at være de mest feterede mandeidealer: soldaten, politimanden, håndværkeren, sportsmanden og gangsteren – alle sammen med flotte sixpacks og voksbehandlede over det hele. Ingen af disse ikoniske typer synes dog prædestinerede til poster i bestyrelserne, rektorstillinger eller ministerposter. (Men der er jo altid plads til overraskelser – måske bliver Joachim B. Olsen Danmarks Schwarzenegger??). De som ikke formår at slide sig til fysiske fortrin eller blev svigtet af deres gener, får rollen som fordrukne, kolesterolspisende, overvægtige, splejsede, rygende loosere.

   Med dagens fremmelige piger ved roret af fremtidens samfund kan man jo have alskens positive forventninger: mere miljø, større social bevidsthed, færre krige, bedre uddannelser og ……..
   Så er der lige noget som driller mig: allerede nu står kvinderne for langt den største del af indkøbene – dvs. selvom mændene endnu tjener de fleste penge, så står kvinderne for de fleste indkøb – og hvad gør de så gerne? De shopper!
   Selve begrebet shopping går vel ud på, at man drager afsted uden egentlig ar vide hvad man vil have eller skal bruge, men lader sig friste af tilskyndelser (eller reklamer) – og efter en omgang powershopping eller shop amok vender man hjem med store, flotte mærkevareposer.
   Først den dag, hvor de kloge kvinder finder ud af, at de som konsumenter ofte bliver taget ved næsen af de endnu smartere, vil deres matriarkat kunne gavne for alvor – os alle sammen.  Indtil da forsætter vi med at leve for at konsumere – indtil ressourcerne er sluppet op.



Bertolt Brecht
forfatter og samfunds-
kritiker
Jean Paul Sartre
Filosof og forfatter
Max Frisch
forfatter og samfunds-
kritiker - med fruen Marianne
f. Oehlers
Hillary Clinton
USA's udenrigsminister
Ellen Johnson Sirleaf
Liberias præsident
Liza Marklund
svensk ”krimidronning”

Brecht og kvinderne
Sartre og Simone de Beauvoir
Frisch og hans Familie
 
En efterhånden gammel nyhed:
Drengene bliver tabere på fremtidens arbejdsmarked
og så en opdatering fra ”Gymnasieskolen” nr. 4/2012 side 28:
Interview med Manu Sareen: Drengene tabes i uddannelsessystemet



 

 













Ingen kommentarer:

Send en kommentar