torsdag den 3. marts 2011

postmodernistisk "new deal" - omfordeling

Kun hver 4. virksomhed betaler selskabsskat i Danmark (Politiken 03-03-2011)
Det kan jeg godt forstå, da de sagtens kan bruge pengene til noget andet end til staten, som stadigvæk kan finde på at bruge penge til arbejdsløshedsunderstøttelse, offentlige sygehuse og flere andre ting, som en fremmelig leder aldrig vil få brug for.
På den baggrund er det så at:
Topchefer holder lønfest (Fyens Stiftstidende 03-03-2011) 
På få år er lønnen til topcheferne i de 16 største børsnoterede selskaber siden kriseåret 2008 steget med 23 procent - fra 358 millioner kroner til 440 millioner kroner i 2010, viser beregninger baseret på årsregnskaber
Således er cheflønningerne nu endnu højere end før den økonomiske krise. Den tilbageholdenhed, som lønmodtagerne har vist under de seneste overenskomstforhandlinger, modsvares tydeligvis ikke på direktionsgangene.
Nu kunne man jo forestille sig, at alle de forgyldte ledere havde tjent de høje lønninger hjem ved deres formidable indsats.
Men man kan som direktør sagtens være med til lønfest, selvom ens egen virksomhed går ad h til:
Således har de krakkede banker, der blev overtaget af staten, stadig nogle af landets højeste direktørlønninger.
Roskilde Bank, EBH Bank og Nova Bank( tidl. Fionia Bank), som krakkede under finanskrisen og nu ejes af det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet, giver stadig nogle af landets højeste lønninger til deres direktører.
Den statsejede Roskilde Bank har i 2009 brugt 15,3 millioner kroner på at aflønne den nuværende og den afgåede direktør, og Nova Bank Fyn har på blot ni måneder brugt 13,6 millioner kroner på to direktører.
Bankerne oplyser dog ikke i regnskaberne, hvordan pengene er brugt, om det er til gyldne håndtryk til tidligere direktører, eller om det er til den nuværende ledelse. (B.T. 17-01-2011)
De er synd for disse herrer, at de nu omhyggeligt skal sørge for, at offentligheden ikke skal kende til deres gode lønninger – bare fordi deres virksomhed som fallitbo er havnet hos skatteborgerne (det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet )

lidt historie:
I kølvandet på finanskrisen krakkede siden 2008 flere danske banker. Der blev lavet bankpakker for at redde de andre banker, og de krakkede banker blev overtaget af det statslige selskab Finansiel Stabilitet.
Socialdemokraterne foreslog et lønloft på 2,5 millioner kroner (Børsen 14-01-2009) for direktørerne i de banker, der ville låne statskroner gennem bankpakkerne.
Forslaget blev dog ikke vedtaget, da regeringen var imod. At regeringen har et venskabligt forhold til bankdirektørene og derfor uden videre afviste sossernes  i befolkningen meget populære forslag om regulering, kan ikke overraske, når man ved, at bankernes forening - Finansrådet - er blandt de allerstørste ydere af støtte til Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale. (politiken.dk; 8. aug. 2010 ) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar